Om een bang paard te helpen zijn angst te overwinnen, moet je een bron van troost en veiligheid voor hem worden. Hier is hoe je dat doet.
Weinigen onder ons zijn nog nooit een bang paard tegengekomen. Zijn gemoedstoestand kan duidelijk te zien zijn of het kan zich subtiel presenteren. Sommige paarden draaien en draaien of vluchten naar een plek van troost – de stal, een box of een groep vrienden. Anderen knarsen met hun tanden terwijl ze verder goed presteren.
Er zijn oneindig veel redenen waarom een paard nerveus zou kunnen zijn. Heel vaak komt angst voort uit verwarring: Het paard begrijpt niet waar hij is, waarom hij daar is en wat hij moet doen. Of hij kan moeite hebben om te voldoen aan een verzoek dat hij moeilijk vindt.
In eventing, bijvoorbeeld, hebben we te maken met veel volbloeden buiten de renbaan. Van renpaarden wordt meestal 110 procent gevraagd, maar in de eventing, net als in de meeste andere disciplines, willen we eigenlijk niet dat onze paarden te vaak zo veel energie verbruiken. Als het voormalige renpaard de overstap maakt naar eventing, is het niet ongewoon dat hij zich erg angstig voelt over zijn nieuwe baan, omdat hem nu gevraagd wordt iets anders te doen dan wat hij zijn hele leven heeft gekend. Een ruiter zou kunnen denken dat dit paard vragen om een beetje langzamer te gaan niet veel voorstelt, maar voor hem is het een enorme verandering.
Wat de bron van de angst van een paard ook is, er zijn dingen die je kunt doen om het te helpen verlichten. Probeer de volgende technieken om zijn onrust te verminderen.
Denk klein, vooral in het begin
Wanneer je met een bang paard werkt, is het belangrijk om zijn spanning niet te vergroten door te veel van hem te vragen.
Ten eerste, erken zijn fysieke beperkingen. Afhankelijk van zijn niveau van training of fysieke conditie, kan het zijn dat hij niet in staat is om te doen wat je vraagt, zelfs als hij geneigd is om het te proberen. Dit betekent dat u zich bewust moet zijn van zijn fysieke mogelijkheden en moet vermijden hem een hulp te geven voor iets wat hij op dat moment niet kan doen.
Ten tweede, erken zijn mentale beperkingen. Net zoals een paard moeite kan hebben met jouw verzoek op fysiek vlak, hangt zijn mentale vermogen om een taak uit te voeren af van zijn leeftijd, trainingsniveau en ervaringen uit het verleden. Trap je paard nooit in een probleem dat hij niet kan oplossen.
Grenzen stellen
Je paard zal niet rustig doen wat je vraagt, alleen omdat hij je aardig vindt. Paarden zijn niet gemaakt voor dat soort loyaliteit. Hij zal doen wat je van hem vraagt als je een aantal basisregels vaststelt en duidelijk en consequent communiceert wat het is dat je van hem verwacht.
Toen ik nog een jonge ruiter was, leerde ik een geweldige uitdrukking: “Het paard moet in een doos staan en volledige vrijheid hebben binnen die doos.” Dit betekent dat er vaste regels zijn en een duidelijk doel voor het paard binnen een specifieke ruimte. Het is belangrijk dat hij volledige vrijheid heeft om te denken en zich uit te drukken binnen de box, maar hij moet opereren binnen het kader dat jij voor hem schept. Het paard mag bepaalde dingen niet doen binnen die box. En als de leider, moet je de regels communiceren.
Dit kan worden bereikt met eenvoudige oefeningen. Ik gebruik vaak een oefening gebaseerd op dit concept om een angstig springpaard te laten stoppen met het uitlopen op een hindernis. Ik zet kegels of rails op de grond die tamelijk ver uit elkaar staan om het pad te markeren dat het paard moet volgen naar de sprong, en ik stel de regel vast dat er niet van de omheining weggelopen mag worden. Ik zet het paard in een box door duidelijk de ruimte te markeren die hij mag innemen met de kegels op de grond.
Het paard mag stoppen en naar de omheining kijken als hij het niet begrijpt. Maar hij mag er niet langs lopen of het ontwijken door weg te lopen. Hij mag de omheining neerhalen, maar hij moet zich aan de regels houden en tussen de kegels gaan. Hij is vrij om zich te uiten, om fouten te maken – maar de regel is dat hij het pad moet volgen dat ik heb uitgestippeld.
Gebruik specifieke hulpmiddelen
We communiceren allemaal op dezelfde manier met onze paarden. Met het been, het bit, de krop en met lichaamstaal op de grond, oefenen we druk uit en laten we die weer los om hen te vertellen wat we willen dat ze doen.
Het consequent toepassen van deze hulpmiddelen is een voortdurende uitdaging voor elke paardenpersoon, en wanneer je werkt met een angstig paard, wordt het een nog belangrijker doel.
De meeste mensen focussen op de toepassing van de hulpen, maar niet op het loslaten van de hulpen. Het loslaten van de hulpen, op het juiste moment, is eigenlijk het meest krachtige gereedschap dat je hebt. Als het gaat om het loslaten, geldt het aloude gezegde: Verwacht weinig en beloon veel.
Elke keer dat je druk uitoefent, vraag je het paard om een kleinigheid. Op het moment dat hij reageert, laat je de druk los – je beloont hem door de hulp te verzachten. Het doel is om op een punt te komen dat, nadat je druk begint uit te oefenen, je precies het moment opmerkt waarop het paard begint te gehoorzamen en je beloont hem met onmiddellijke loslating. Met andere woorden, je beloont onmiddellijk zelfs zijn kleinste poging om het goed te doen.
Wees een troost voor jouw paard
Om een angstig paard te helpen vooruitgang te boeken, moet je een betrouwbare aanwezigheid in zijn leven worden. Maar houd in gedachten dat je geen medelijden met hem mag hebben. Ongeacht wat de oorzaak is dat hij angstig is geworden, hij zal niet profiteren van je medelijden met hem. In feite zal hij snel leren dat hij met je kan sollen. Dit kan je nerveus maken, en jouw angst in combinatie met de angst van het paard zal de situatie alleen maar verergeren.
In plaats daarvan, breng hem comfort door de consistentie van je inspanningen en door het gebruik van de druk-ontlaad techniek om hem aan te moedigen te ontspannen. Nogmaals, deze beloning zit in het loslaten of verzachten van de druk – en zodra je merkt dat hij zich ontspant in zijn werk, is dat een belangrijk moment om te prijzen.
Voor een angstig paard gaat het allemaal om de één-op-één tijd. Hoe meer duidelijkheid hij heeft in zijn samenwerking met een enkele persoon, hoe beter. Een nerveus paard zal waarschijnlijk niet zijn best doen in een omgeving waar hij werkt met iemand anders elke keer als hij in de ring stapt. Dit kan een doel voor hem zijn in de toekomst, maar werk eerst aan het overwinnen van zijn angst door je te verbinden aan het opbouwen van een partnerschap tussen jullie twee.
Om frustratie te vermijden voor zowel jou als je paard, concentreer je op het verbeteren van jullie partnerschap met kleine stapjes per keer. Het is niet realistisch om grote sprongen voorwaarts te verwachten of dat de angst van het paard plotseling verdwijnt. Met veel geduld, zul je bijna altijd resultaten zien.
Sommige gevallen van angst bij paarden zijn bijzonder moeilijk om mee om te gaan. De nervositeit kan bijvoorbeeld voortkomen uit een slechte ervaring: Of het nu door een ongeluk is of door een fout van de ruiter, het paard is gewond geraakt en iets heeft hem bang gemaakt. Dit soort angst kan erg moeilijk te overwinnen zijn. In deze gevallen moet je de hulp inroepen van een professionele trainer en uitzoeken wat er mogelijk is.
Echter, de overgrote meerderheid van angstige paarden kan verbeteren met een verstandige en consequente behandeling. Het verlichten van de angst van je paard is, net als elk ander aspect van het rijden dat je probeert te verbeteren, een oneindig proces. We zijn allemaal voortdurend bezig om beter te communiceren met onze paarden, om onze hulpen duidelijker te maken en ze beter te timen.
Je weet dat je ergens komt wanneer de reactie van het paard op je hulpen eenvoudig, gemakkelijk en ontspannen is. Zijn gemak geeft je het signaal dat hij niet alleen het werk doet dat je vraagt, maar dat hij het ook begrijpt.